*/

--<<--@ YEMEK VAKTI @-->>--: Mart 2006

Çarşamba, Mart 29, 2006

KARINCA PASTA




Malzemeler:


  • 150 g margarin
  • 90 g seker
  • 1 paket vanilin seker
  • 2 yumurta
  • 200 g un
  • 2 cay kasigi kabartma tozu
  • 150 ml süt
  • 100 g cikolata taneleri (resime bak)
  • üzerine pudra sekeri

Yapilisi:

  1. Margarini, sekeri ve vanilin sekeri güzelcene mixer ile cirpin
  2. Yumurtalari birer birer ilave edin ve karistirin.
  3. Sütü, unu, kabartma tozunuda katin ve devam karistirin.
  4. Resimde gördügünüz cikolatayi döküp karistirdiktan sonra, yaglanmis firin tepsine dökün ve önceden isitilmis firinda (180 derece) pisene kadar pisirin.
  5. Arzuya göre üzerine pudra sekeri serpe bilirsiniz.

AFIYET OLSUN!

Salı, Mart 28, 2006

ÜCGEN CÖREK







Pismis hali...



Pismemis hali...

Hamuru kat kat olan cöreklerin tarifesi burda:

Malzemeler:

  • 4 su bardagi un
  • yarim cay bardagi sivi yag
  • 1 yumurta
  • 1 corba kasigi sirke
  • tuz ve su

Hamurlari yaglamak icin:

  • 125g eritilmis margarin

Üzerine:

  • yumurtanin sarisi, susam ve cörek otu

Yapilisi:

  1. Hamuru icin malzemeleri bir kaba koyun ve güzelce yogurun. Ne cok sert, ne cok civik olacak.
  2. 19 tane parcaya ayirin ve beze yapin.
  3. Her bezeyi kücük bir tabak büyüklügnde merdane ile acin.
  4. Actiginiz hamurlarin üzerine margarini sürün ve üst üste koyun. Dikkat: en üsteki hamura margarin sürmeyin!
  5. Merdane ile büyükce acin.
  6. dörtkenler kesin, icine ne isterseniz koyun (ben peynir ile maydanoz koydum) ve ücgen seklinde kapatin.
  7. Üzerine yumurtanin sarisini sürün ve susam ile cörek otu serpin.
  8. Önceden isitilmis firna (200 derece) üzeri kizarana kadar pisirin.

AFIYET OLSUN!

Perşembe, Mart 23, 2006

KEDI DILI TIRAMISU




Ilk dafa hayatimda kedi dili tiramisu yaptim. Ve tadina bayildim!!!
O kadar cok sabirsizdimki 2 saat bekletmeden biraz kiyisindan denedim, fotografda gördügünüz gibi :)

Soguyunca daha güzel oluyor tabiiii.

Mazemler:


Bisküviler İçin:

  • 1/2 s.b. sıcak su
  • 1 çorba k. granül kahve
  • 1 çorba k. şeker
  • 1/2 s.b. süt

Kreması İçin:

  • 1/2 lt süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 kutu labne peyniri
  • 2 corba k. un
  • 1 s.b. şeker
  • 1 p. vanilya
  • kedi dili
  • kakao

Yapilisi:

  1. Kedidili bisküvileri sıcak su,granül kahve,şeker ve süt karışımıyla ıslatın.
  2. Diğer tarafta süt,şeker,un ve vanilya ile bir krema pişirin.
  3. Arzuya bağlı olarak bir yumurta sarısı pişirilirken ilave edilebilir.
  4. Pişen kremaya labne peynirini ekleyip iyice çırpın.
  5. Servis tabağınıza bir sıra kedidili bisküvi dizin.
  6. Üzerine muhallebinin yarısını dökün.
  7. Yine üstüne ıslatılmış bisküvi koyup kalan muhallebiyi üzerine dökün.
  8. En üstüne kakao eleyip en az 2 saat dinlendirdikten sonra servis edin.

AFIYET OLSUN!

Salı, Mart 21, 2006

SÜPER ÜCLÜ



Pazar günü misafirlere bu tatlilari hazirladim.
Tatlilarini tarifelerini sevgili Emelden (karagöz tatlisi) , Haticeden (seker pare), ve Sarhadan (kazan dibi) almistim. Tarifleri onlarin sitesinde görebilirsiniz.
Bir gün denerim demistim. Ve nasip Pazar günüymüs. 3 tatlida harika oldu.
Bu güzel tarifeler icin cok tesekkür ederim.
Abim bunlari tabakta görünce cok sevdi. Cok güzel görünüyorlar dedi! Ben tabi cok sevindim :)
Özelikle Kazan dibi icin bisey söylemek istiyorum:
Sanmistimki asla o güzelim kazan dibine tutulmus hale getirebilecegimi. Ama cok yanilmisim. Sarahnin verdigi tarif o kadar kolayki, hic bir seyi anlis yapamazsiniz.
Kazan dibini kalipla böyle bir sekil verdim. Bence hos oldu :) Insallah sizlerde begenirsiniz.

Saygilar! ve afiyet olsun!





Cuma, Mart 17, 2006

BIENENSTICH (ARI SOKMASI)





Hmm, en cok sevdiklerimin arasinda Bienenstich pastasi vardir.

Almanyada her yerde alabileceginiz bir pastadir. Hem taze olarak firinlarda/pastahanelerde, veya marketlerde buzlukta.
Ama, marifet bu pastayi kendin evde yapmak :)

Bende bunu kendime hirs ettim ve kendimi hazir hissetigimde deneyecegim dedim.
Bekledim, düsündüm tasindim. Acaba cokmu zor oluyorki dedim. Simdi yaparsam ve olmazsa üzülürüm dedim, ama sonunda kendime kiydim :)

Bir ögle vakti denemeye kalkistim.
Ilk önce hamurunu hazirlayip pisirdim. Hamuru cok güzel oldu. Cokta güzel kabardi. Ve iyide ortadan kesebildim. Belki bilirsiniz, pastayi krema koymak icin ortasinda ikiye kesmek kabus gibidir... Ama hamuruma bi sey olmadi ve cok mutlu oldum.
Iyi dedim, en zor kismini basardin!
Sonra kremasini hazirladim. Ve oda harika oldu.

Evdekiler cok begendi ve bende cok memnun kaldim... :)

Evet bu da ilk denegimin sonucu bu.

Ve tarifesi...

Malzemeler:

Hamuru icin:


  • 4 yumurta
  • 200 g seker
  • 200 g un
  • 2 cay kasigi kabartma tozu
  • 100 g file baden
  • üzerine seker

Kremasi icin:

  • 400 ml Schlagsahne (cig krema) --> resime bak
  • 2 paket Paradiescreme Vanille (vanilya pudding) --> resime bak

Yapilisi:

  1. Yumurtalari seker ile güzelce cirpin, unu ve kabartma tozunu ilave edin ve devam cirpin
  2. Yuvarlak bir kalibin (26-28 cm lik) altina yagli kagit döseyin ve hamuru kaliba dökün.
  3. Üzerine file badenleri ve biraz seker serpin ve önceden isitilmis firina (175 derece) 20 dakika kadar koyun.
  4. Pistikten sonra hamuru sogumaya birakin ve kalibinda cikartin.
  5. Hamuru ortasinda ikiye kesin.
  6. Kremasi icin cig kremayi ve puddingi (paketin arkasinda gibi hazirlayin) hazirlayin ve pastanin taban katina dökün ve üzerine üst katini koyun.
  7. Bir kac saat buzdolabinda bekletin, pastayi kesin ve servis edin.

AFIYET OLSUN!

Çarşamba, Mart 15, 2006

HINDISTAN CEVIZLI KURABIYE



Arkadaslar, kurabiyelerim biraz fazla pismis. Kusura bakmayin.
Ama tadinda bir kusur islememisim. Hindistan cevizini seven bu kurabiyelerin tadini
herhalde hayal edebilirler :)
Günlerce sonra daha kitir kitir ve cok lezziz.

Tarifesi burda:

Malzemeler:
  • 275 g un
  • 210 g terreyag
  • 125 g seker
  • 1 paket vanilya
  • 125 g hinidstan cevizi rendesi

Yapilisi:

  1. Bütün malzemeleri karistirin, stretch-fliyeye sarin ve yarim saatline buzdolabinda bekletin.
  2. Hamuru kursun kalemi kalinliyinda acin ve istediginiz kalipla kesin ve tepisiye dizin.
  3. Önceden isitilmis firina (175 derece) 10 dakika pisirin.
  4. Ddilerseniz pudrasekeri veya cikolata ile süzleyebilirsin. Ben üsendim, yapmadim :)

AFIYET OLSUN

Pazartesi, Mart 13, 2006

CIKOTALI FISTIKLI RULO PASTA



Gecen hafta samanyolunda oktay usta bu güzel rulo pastayi yapti.

Stüdyoda cok komik bir olay oldu. Canli yayin oldugundan dolayi bazi zaman aksiliklerde olabiliyor. Oktay ustaninda basina cok güzel bir aksilik geldi :)

Oktay usta hamurunu kardiktan sonra firina verdi ve pisirmeye birakti. Ne oldu ise o zaman oldu. Hamuru olacagindan fazla cok pisirmisti. Hamuru firindan cikardiktan sonra kup kuru olmustu. Yagli kagitan zor cikiyordu ve cok zor rulo seklini aliyordu.
Oktay usta tabi bunu kendine gurur etti ve yeni bir hamur kardi ve onu 3 dakika az pisirdi.

O cok güzel oldu.

Benim cok yosuma gitti ve hemen denedim.

Tarifesi burda:

Malzemeler:

hamuru icin:

  • 4 yumurta
  • 1 cay bardagi seker
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardagi un

kremasi icin:

  • 3 corba kasigi un
  • 2,5 su bardagi süt
  • 1 su bardagi seker
  • 2 corba kasigi kakao

üzeri icin:

  • krem santi
  • 200 ml süt
  • can fistik

Yapilisi:

  1. hamuru icin bütün malzemeleri mixer ile bir kac dakika cirpin ve yagli kagit ile dösenmis tepisiye dökün. önceden isitilmis (200 derece) firina atin ve 9 dakika psirin. Fazla pisiriseniz kuru olur. Hamur ince oluyor.
  2. Kremasi icin bütün malzemeleri bir tencerede kaynatin ve sogumaya birakin. Cok koyu bir kivamda olacak.
  3. Hamur pistikten sonra hamuru masaya alin ve üzerine islak bir mendil koyun. (yagli kagit kolay ciksin diye).
  4. Bir kac dakika sonra kagiti hamurdan ayirin ve hamuru dürümleyin ve acin. (hamur rulo sekline kolay alissin diye)
  5. Kremayi hamurun üzerine yayin ve pastayi dürün.
  6. Üzerine krem santiyi hazirlayin ve fisitk ile beraber süzleyin.
  7. Sogumaya bekletin.

AFIYET OLSUN!

Perşembe, Mart 09, 2006

BETHMÄNNCHEN




Bu klasik bir alman bisküvisi. Noel'de yapilir genellikle.
Aslinda bisküvi demek yanlis olur. Daha bir hamur isi ye benziyor.

Bethmännchen ismini Almanyada Frankfurt sehirinde yasayan bir aileye aitti.
Bu ailenin 4 tane oglu varmis. Anneleri bir hamur tanesine her oglu icin (yani 4 tane) yarim baden bastirirmis. Bir oglu ölünce 3 tane yarim baden olmus.
Onun icin bu hamurlara 3 yarim baden taneleri kulanilir.

Hamurlar pistikten sonra cok güzel oluyor. Ne sert ne yumusak oluyor. Baden ezmeyi sevene bu tarife ideal.

Tarifesi burada:

Malzemeler:

  • 100 g cekilmis baden icin (kabuksuz)
  • 200 g baden ezmesi (Marzipan)
  • 1 yumurtanin beyazi
  • 20 g un
  • 50 g pudra sekeri
  • 1 yemek kasigi gül suyu
  • 1 yumurta sarisi (üzeri icin)
  • 20 - 30 adet baden (süsü icin)

Yapilisi:

  1. Cekilmis badenleri, baden ezmesini, 1 yumurtanin beyazini, unu, pudrasekrini ve gül suyunu bir kapta elinizle yogurun. Hamur cok yapisak olacaktir!!!
  2. Ellerinizi unlayin ve kücük toplar yapin. Cevizden biraz kücük olsun
  3. bütün ama kabuksuz olan badenleri bicak yardimi ile ikiye ayirin ve hamura 3 yarim baden bastirin.
  4. yumurtanin sarisi ile hamurlari fircaylayin
  5. önceden isitilmis (175 derece) firina 10 dakika pisirin.

AFIYET OLSUN!!!

Çarşamba, Mart 08, 2006

KAHVELI PASTA




Uzun süredir düsünüyordum bu pastayi denemeye. Iykinde yapmisim!
Hersey ile dört dörtlük. Kahveyi ve cikolatayi seven, bu pastaya bayilacak.
Pastanin özelligi kahve. Arzuya göre biraz az veya biraz fazla kahve ilave edilebilir.
Ben kahve hasta oldugumdan tabiiki daha fazla kahve kattim :)

Cikolataninda cok önemi var. Ben fotogrataki cikolatayi kullandim.

Insallah sizlerde bu tarifi beyenirsiniz.



Malzemeler:

  • 125 g margarin
  • 50 g seker
  • 1 vanilya sekeri
  • 1 tutam tuz
  • 2 yumurta
  • 6 yemek kasigi soguk kahve, suda eritilmis (Instant kahve, mesela: Nescafe)
  • 125 g un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 50 g kahve/mokka cikolata, yoksa bitter cikolata
  • 50 g ezilmis findik

üzeri icin:

  • 125 g pudra sekeri
  • 3 yemek kasigi soguk kahve (suda eritilmis)
  • 25 g kahve/mokka cikolata, yoksa bitter cikolata

Yapilisi:

  1. Margarini, sekeri, vanilya sekerini ve tuzu mixer ile cirpin
  2. Yumurtalari birer birer ilave edin.
  3. Suda eritilmis kahveyi de ilave edin.
  4. Unu ve kabartmatozunu baska bir kapta karistirdiktan sonra katin.
  5. Cikolatayida rendeleyin ve findik ezemesi ile hepisini güzelcene cirpin.
  6. Yaglanmis kücük bir tepsiye (ben 30x40 kullandim) hamuru dökün ve önceden 180 derecede isitilmis firna sokun. 25 dakika pisirin. (Ben kürdan ile pistigini test ediyorum. Bazen hemen piser, bazen uzun piser)
  7. Pistikten sonra hamuru biraz sogutmaya birakin
  8. O arada pudra sekeri ile kahveyi karistirin. Ne cok civik olacak ne cok kati. Hic topagi kalmiyacak. Sonra sosu bir bosetin icin koyun ve kücük bir delik acin. Pastanin üzerine sosdan seritler yapin.

AFIYET OLSUN!

Pazartesi, Mart 06, 2006

FINDIKLI KURABIYE (NUSSTALER)

Bir aksam vakit, çay ile beraber bu kurabiyeler nefis oluyor.
Kurabiyelerin findik kokusu taaa piserken insanin istahini aciyor...
Bu citir kurabiyelerin yapilisi cok kolay.




Malzemeler (30 tane incin):

  • 70 g nisasta
  • 100 g un
  • 125 g ezilmis findik
  • 125 g seker
  • 125 g tereyag

süsü icin:

  • findik veya baden

Yapilisi:

  1. bütün malzemeleri elinizle yogurun (süsüne findik veya baden den haric)
  2. uzun bir rulo haline getirin ve stretch foliyeye sarip yarim saat buz dolabinda bekletin.
  3. ruloyu buz dolabindan cikarin ve 1 pamak eninde kesin ve tepisiye yerlestirin. (tepisinin üzerinde yagli kagit olsun!)
  4. üzerine findik veya baden koyun ve biraz icersine bastirin.
  5. 180 derece önceden isitilmis firna altinlasana kadar pisirin.
  6. pistikten sonra sogumaya birakin, cünkü cok yumusak olacaklar! Hemen kirilir!
  7. Soguduktan sonra servis yapin.

AFIYET OLSUN!

Perşembe, Mart 02, 2006

KOKOSLU PASTA

Bu pasta Hindistan cevisini sevene...!
Üzeri citir Hindistan cevisi, alti nefis bir hamur.




Malzemeler:

üzeri icin:
  • 150 g tereyag
  • 200 g seker
  • 1 paket vanillin sekeri
  • 200g hindistan rendesi
  • 2-3 yemek kasigi süt
hamuru icin:
  • 300 g un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 150 g labne peyniri, yani yagsis peynir (almancasi: Quark)
  • 6 yemek kasigi süt
  • 6 yemek kasigi sivi yag
  • 75 g seker
  • 1 paket vanillin sekeri
  • 1 cimdik tuz

Yapilisi:

üzeri:

  1. Tereyagi tavanin icersinde eritin
  2. Sekeri ve vanillin sekerini ilave edip karisitirn.
  3. Tavayi ocaktan alin ve hindistan cevizinide ve sütüde ilave edin. Sogutmaya birakin

hamuru:

  1. Unu, kabartma tozunu bir kabta karistirin
  2. Labne peynirini, sütü, sivi yagi, sekeri, vanillinin sekerini, tuzu ilave edin ve elinizle güzelcene bir dakika yogurun. Cok yogurursaniz hamur yapisir!
  3. Hamuru yaglamis oldugunuz tebsiye göre (30x40 cm) acin.
  4. Üzerine önceden hazirlamis oldugunuz harci hamurun üzerine dökün ve güzelcene yayin.
  5. Önceden 190 derce isitilmis firina 30 dakika pisirin. Üzeri altin rengini alana kadar.

AFIYET OLSUN!

Çarşamba, Mart 01, 2006

KAKAOLU PASTA





Arkadaslar, hayatimda böyle nefis bi pasta yemedim. Benim cok hosuma gitti.
Yapmasi cok kolay :)
Hic ummuyordum böyle bi tariften bu güzelim pasta meydana cikacak.

Yumurtasiz ve sütsüz olmasina ragmen tadi ve yumusakligi cok iyi!

Hatta bana bu basta browniyi animsatiyor.

Denemenisi tavsiye ederim.


Malzemeler:


  • 1 bucuk su bardagi un
  • 1 bardaktan biraz fazla tozseker
  • 4 yemek kasigi kakao
  • 1 tepeleme cay kasigi kabartma tozu
  • bir cimdik tuz
  • 1 su bardagi soguk su
  • 1/4 su bardagi siviyag
  • 1 yemek kasigi sirke

Yapilisi:

  1. Unu, sekeri, kakaoyu, karbonati, tuzu bir kabin icersinde güzelce karistirin.
  2. Üzerine soguk suyu, siviyagi ve sirkeyi koyup mixer ile cirpin.
  3. Kucuk kare veya yuvarlak kek kalibinizi yaglayin ve hamuru icine dökün.
  4. Onceden isitilmis 175 dereceli firinda ortasina batirilan kurdan temiz cikana kadar pisirin.

Üzeri icin:

Pudra sekerini ve limon suyunu topagi yok olana kadar kasikla yada catalla karistirin. Kivami ne cok civik ne cok kati olacak. Eger cok kati ise biraz su ilave edin, tek bir kac damla. Eger cok civik ise biraz pudra sekeri ilave edin ve karistirin.

Sosu bir kücük posete koyun ve ucuna makas ile bir delik kesin.
Sosu pastanin üzerine SIKIN.

AFIYET BAL OLSUN!
Free Hit Counter
Free Hit Counter